• Ζάχαρη Νο2 κρυσταλλική σε 25κιλο (Sugar No2)
  • Ζάχαρη Νο1 κρυσταλλική σε 25κιλο (Sugar No1)
  • Ζάχαρη Νο2 κρυσταλλική σε κιλό (SugarNo2 for consumer)
  • Ζάχαρη No2 χύμα σε σιλοφόρο ή Liner bag. (Sugar No2 in bulk)
  • Ζάχαρη No2 κρυσταλλική σε Bigbag (Sugar No2)
  • Καφέ ζάχαρη σε 25κιλο (Brown sugar)
  • Ειδικά προϊόντα ζάχαρης (Special applications sugars)

Λίγα λόγια για τα προϊόντα μας

Στην Ελλάδα η εταιρεία μας εμπορεύεται ζάχαρη της TEREOS γαλλικής προέλευσης από ζαχαρότευτλα.

Μαζί με το ζαχαροκάλαμο, τα ζαχαρότευτλα είναι μία από τις δύο κύριες πηγές σακχαρόζης που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Σε εύκρατα κλίματα, οι σπόροι σπέρνονται τον Μάρτιο και η συγκομιδή αρχίζει το Σεπτέμβριο. Τα ζαχαρότευτλα πλένονται, κόβονται σε λωρίδες και στη συνέχεια εμποτίζονται με ζεστό νερό. Η ζάχαρη που περιέχεται στη ρίζα απελευθερώνεται λόγω της θερμότητας και στη συνέχεια ο χυμός συμπυκνώνεται ως σιρόπι, καθαρίζεται και φιλτράρεται. Με περιεκτικότητα σε ζάχαρη 65%, στη συνέχεια βράζεται υπό κενό για να προκληθεί κρυστάλλωση.

Η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε καθημερινά στον καφέ μας, στην αρτοποιία και στην ζαχαροπλαστική είναι σακχαρόζη, που εξάγεται από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμο. Άλλες ενώσεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια σακχαριτών, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, δεξτρόζη έχουν επίσης γλυκιά γεύση.

Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης ανέρχεται σε 180 εκατ. τόνους κάθε χρόνο. Το ζαχαροκάλαμο αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης από ζαχαρότευτλα παράγεται στην Ευρώπη.

Το ζαχαρότευτλο είναι κυρίως φυτό της εύκρατης ζώνης. Αντίθετα, το ζαχαροκάλαμο είναι φυτό των τροπικών και υποτροπικών περιοχών.

Το 1747 βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα ζάχαρης που περιείχαν τα τεύτλα ήταν ίδια με τη ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου. Tο 1801 τελειοποιηθηκε η μέθοδος εξαγωγής ζάχαρης από τα ζαχαρότευτλα  και αρκετά χρόνια αργότερα  (1880) δημιουργηθηκαν ποικιλίες με περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16%-17%.

Κυριότερες χώρες παραγωγής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και Δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά.

Λευκή ζάχαρη

Είναι επεξεργασμένη και καθαρισμένη ζάχαρη που προέρχεται από ζαχαροκάλαμα, ή ζαχαρότευτλα. Οι ποικιλίες της έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική:

Κρυσταλλική-επιτραπέζια: Η κοινή ζάχαρη, που γνωρίζουμε όλοι, η οποία αποτελείται από μέτριους κόκκους, είναι εύκολη στη χρήση της και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού.

Άχνη: Αποτελείται από πολύ λεπτούς κόκκους σαν σκόνη, σαν «άχνα» όπως έλεγαν παλιά. Χρησιμοποιείται μόνο στη ζαχαροπλαστική. Περιέχει μικρή ποσότητα άμυλου για να μην σβολιάζει.